Allez, Chantez! trouwt.

Het is zover: Allez, Chantez! en het concept van Toon & Loot voor gepersonaliseerde huwelijksceremonies hebben elkaar gevonden. In de echt verbonden, dat zijn ze! Tijdens de zomermaanden hebben we immers voor het eerst tijdens enkele huwelijksceremonies ook een intens samenzangmoment gerealiseerd.

De bruid vraagt ons niet alleen of we haar koor een plekje kunnen geven in hun ceremonie, maar gaat ook in op ons verzoek om alle genodigden samen te laten zingen. Allez, Chantez! in een huwelijksceremonie… waarom niet?!”

Waarop een nonkel het uitgelaten geknisper en zenuwachtig gegrinnik overstemt:

Dat gebeurt dan op eigen risico!”

En zo geschiedt… op eigen risico waag ik me op glad ijs. Intussen heb ik al heel wat zangsessies in goede banen geleid, maar toch blijft het keer op keer spannend. En wanneer je dan zo’n “Kom we gaan samen zingen!“-bommetje gooit in een groep mensen die hier niet eens voor gekozen hebben, dan is het wriemelende geroezemoes in mijn hoofd en borstkas haast niet te harden. Hetgeen ik op dat moment van mensen vraag is immers niet niks: zingen vereist enige overgave. Je moet je stem durven laten horen. Je moet je inzet meteen relativeren en geloven dat we niet klinkt gewoon botst, zonder meer… toink!

Aldus: ik die bevroren vijver op… gitaar in de hand, micro aan… op zoek naar mijn radiostem om niet te hard af te steken tegen Toon zijn vertelstem… en dan speur ik naar mijn tekst. De inleidende woorden vloeien vlotjes en ik herinner me nog net welk nummer ik eerst ging doen, maar de liedtekst… wat was die nu ook alweer?! Even zoeken… iets over de liefde! Juist!

Ik zing ‘I’ll be somebody’ en jullie antwoorden met dezelfde melodie ‘I’ll be somebody’ en wanneer we dat vier keer gedaan hebben, zwijgen jullie weer en ga ik verder. Niet moeilijk, toch?”

Het komt erop aan om niet te lang te wachten en meteen te beginnen zingen met de genodigden. Mochten ze de tijd krijgen om echt na te denken over wat ze gaan doen, dan doet de helft van de mensen steevast niet meer mee.

En nu doen we iets wat iedereen kent. Ik begin te neuriën en wie de melodie kent doet ineens met me mee.”

In mijn hoofd weerklinkt de accordeon-melodie uit ‘Ik hou van u‘ van Noordkaap. En zonder veel moeite weerklinkt diezelfde melodie ook uit de klankkasten van ooms en tantes, getuigen, neefjes, zussen, vrienden en collega’s. Werp je dan stiekem een blik op de bruid en bruidegom, dan zie je twee stralende gezichten (inclusief glimlach en pretogen). Samen zingen schept geluk, zo schijnt het.


Meer informatie over onze ceremoniewerking vind je op www.toonenloot.be.