Rrriiiiiiing! Daar klinkt Allez, Chantez! in Nieuw Gent

Vanochtend klonk niet alleen de schoolbel op de speelplaats van Sint-Paulus in Nieuw Gent. Gewapend met onze immer vrolijke zangcoach Esther, enthousiaste pianiste Saskia én haar gloednieuwe piano trokken we alle registers open tijdens de verwelkoming op deze eerste schooldag. Tijdens een kort intermezzo lieten we alle kinderen samen met hun ouders en leerkrachten zingen en maakten ze kennis met het concept ‘samen voluit zingen’.

We organiseren elke maand op een maandagavond een zangsessie waar iedereen welkom is. Neenee, zonder kinderen. Mama-time, voor jou en je vriendinnen! Je gaat dat leuk vinden, echt waar.”

‘Teasen’ heet dat, hoewel we er in het Nederlands vaak een positievere invulling aan geven dan dat de Engelsen eigenlijk bedoelen – to make fun of (someone) playfully or taunt annoyingly. Laat ons hopen dat we met onze flitsende kennismaking niemand echt tegen de borst gestoten of geënerveerd hebben. Integendeel… we hopen op een tot de verbeelding sprekende uitnodiging voor open zangsessies voor iedereen die graag zingt.

Het is gratis. En je mag alleen komen of je mag iemand meebrengen als je daar zin in hebt. Nee, je moet op voorhand niet laten weten of je er zal zijn of niet. Je komt gewoon als je daar zin in hebt.”

En dus wachtten wij na deze spontane verwelkoming braaf tot alle ouders hun kinderen tot in de klasjes hadden gebracht – oh god, kinderen kunnen krijsen wanneer ze heimwee hebben naar die zomerse dagen bij mama op schoot – om dan écht toe te slaan. Om ons punt te maken barricadeerden we na ons kort intermezzo de schoolpoort. Geen enkele ouder verliet de speelplaats zonder een woordje uitleg over de gekkigheid die we zonet verkocht hadden. Uiteraard was het vrolijk startschot van een nieuw schooljaar het allerbelangrijkste doel, maar toch konden wij deze éérste kennismaking voor de bewoners van Nieuw Gent niet zonder meer voorbij laten gaan. Met een hart vol goesting kregen we menig ogen aan het blinken, monden aan het lachen en hoofden aan het knikken. Het zal niet gemakkelijk zijn om een grote groep bewoners van deze wijk te bereiken met ons project, maar wat hebben we daar zin in?! En wij blijkbaar niet alleen…

Mag ik dan ook komen? Ik woon hier niet in de buurt, maar geef les op deze school.” – “Natuurlijk! Graag! Welkom! … !”


Achtergrond.

Vanaf 26 september organiseren we maandelijks zangsessies in deze wijk met het oog op de versterking van de groepscohesie tussen de bewoners. De wijk Nieuw Gent draagt het label ‘instroomwijk’ en herbergt maar liefst inwoners met 130 nationaliteiten.

! Met dank aan de gemotiveerde leerkrachten en brugfiguren van Sint-Paulus die met dit initiatief ons project een zetje geven !