En of ik vliegen kon

Over de ‘gloednieuwigheid’ en vooruitzichten van mijn sociale onderneming

In 2016 was alles nieuw voor me. Zelfs mijn verjaardag voelde anders aan. Alsof ik met een nieuw statuut ook een nieuw leven had besteld. Ik maakte mezelf los uit het werknemersbestaan en sprong zonder al teveel nadenken. Niet dat ik ooit eerder mijn statuut als werknemer in een organisatie in twijfel had getrokken, maar bij nader inzien bleek dat mijn ommezwaai de verstikkende nabijheid van de rotswand veranderde in de onbegrensde diepte van wat een gigantisch intrigerende vallei bleek te zijn. Een speeltuin, een ontdekkingsreis, een zwevende ervaringenreeks vol avontuur en boeiende lessen.

Het gloednieuwe karakter van deze trip heeft me een jaar lang getrakteerd op een verblijf hoog in de wolken, daar waar elk succes je een nieuwe ‘high’ oplevert en elke ‘low’ snel verteerd raakt door bruisende nieuwigheden. Ik kan met een gerust en dankbaar hart vertellen dat ik heel wat energie heb opgedaan tijdens het afgelopen jaar. Over de verliesposten kan ik ook een klein bos bomen opzetten, maar de balans is zonder meer positief. Dit was een win-win-jaar.

Mocht ik thema’s moeten plakken op de dingen die me bezighielden, dan zouden de woorden ‘draagvlak’, ‘impact’ en ‘goesting’ luid klinken.

Ik wil dat mijn projecten gedragen worden door de gebruikers ervan.”

Een ontmoeting met een levenslustige visionair bracht me bij lectuur van Michel Bauwens en het toeval wil dat ik dit jaar tijdens een conferentie alle toehoorders van één van zijn key notes talks mocht laten zingen! Toen ik Bauwens’ boek De wereld redden las, voelde ik enige verwantschap met zijn zienswijze en borrelde mijn persoonlijke visie op over hoe ik een project als Allez, Chantez! wil uitbouwen: vanuit de buik van de maatschappij en met de nadruk op de medeverantwoordelijkheid van onze achterban. Hierdoor voel ik me gedreven om manieren uit te werken waarop zangliefhebbers kunnen participeren op verschillende projectniveaus en streef ik naar een project dat gedragen, uitgedragen én beleefd wordt door velen.

Ik wil dat mijn projecten een impact hebben op de maatschappij. De druppel van mijn inzet moet een rimpel veroorzaken in de plas.”

Ik heb Allez, Chantez! niet opgezet om zelf de hele tijd te kunnen zingen, of om geld of plezier te verdienen met het organiseren van zangsessies. Samen met mijn compagnon Laila De Bruyne bedacht ik Allez, Chantez! omdat we zelf graag aan zo’n laagdrempelige zangsessies wilden deelnemen. En tijdens de zotte reis die we hiermee begonnen stootten we plots op een gigantische opportuniteit om iets goeds te doen voor velen. In deze speurtocht naar wat het effect van ons concept en onze inspanningen kan zijn, speelt ook de Impact Wizard van de Sociale Innovatiefabriek een belangrijke rol. Je bepaalt aan de hand van deze online gids wat je precies wil weten en waarom. Je zoomt in op welke effecten je reeds bekomen hebt en welke volgende stappen zinvol kunnen zijn. Voor een solo-ondernemer als ikzelf is deze ondersteuning een welkome leidraad voor gesprekken met eenieder die bij je project betrokken is, maar ook voor beslissingen die bepalend zijn voor de ontwikkeling van je sociale onderneming.

En toch wil ik ook blijven twijfelen aan de reden waarom ik dit doe.”

Blijf ik er goesting van krijgen om er verder aan te werken? Hierbij koester ik nauwgezet de ambitie om mijn motivatie vanuit interne bevindingen te blijven voeden. Dat wil evenveel zeggen als dat ik ernaar streef om elke dag opnieuw te wíllen werken aan mijn onderneming. Het zou (on)bewuste grootspraak kunnen zijn, maar ik meen het.

 

Met ingehouden adem sta ik nu met één been in een nieuw jaar met ‘heel wat méér’…
– meer uitdagingen (omdat het traject duidelijker voor me ligt)
– meer onzekerheden (omdat ik simpelweg meer weet intussen)
– meer verwachtingen (omdat ik voor velen geen nieuwkomer en dus geen onbeschreven blad meer ben)
– meer inzichten (omdat ik al veel geleerd heb)
– meer visie (omdat ik nog beter weet wat ik wil)
– meer ervaring (omdat veel dingen niét meer nieuw zijn)

Ik voel die ingehouden adem intussen al enkele weken. Hij maakt me wat rusteloos en stopt stiekem een aarzeling in mijn handelen. Hier sta ik op een punt waar ik vorig jaar omstreeks dezelfde tijd ook stond: met mijn lichaam tegen een rotswand, het hoofd gewend naar dat gigantisch stuk massieve natuur. En ik weet: pas wanneer ik alles rondom me loslaat, even naar voren leun en vertrouw op wat ik bij me heb… dan pas weet ik opnieuw of ik vliegen kan.

 


TOEGEGEVEN,

Mijn persoonlijk toppers van 2016.

 

De meest pakkende quote

“Ik kijk er telkens naar uit om te gaan zingen. Spijtig genoeg kan ik niet iedere keer deelnemen daar ik een chemobehandeling heb. Allez, Chantez! is een aanrader voor iedereen, maar ook voor kankerpatiënten. Het geeft je energie waardoor ik af en toe wel een ‘pijnstillerke’ kan overslaan. Mijn stemhoogte gaat er ook op vooruit. Hoge noten lukken intussen al aardig. Het tofste initiatief en proficiat voor de organisatie.”

 

Het mooiste verhaal

Op een dag sprak een 70-jarige man me aan over Allez, Chantez! Toen ik hem vroeg naar de manier waarop hij over het initiatief had gehoord vertelde hij me dat zijn vrouw eigenlijk altijd had aangedrongen om samen te komen zingen. Nu ze enkele weken geleden gestorven was, besefte hij dat hij geen enkele goede reden kon bedenken om niét naar onze zangsessies te komen. Voor hem zijn onze zangsessies een moment waarop opnieuw even hij dicht bij zijn vrouw kan zijn…

 

De meest uitdagende meezinger

Het leek me een bijzondere uitdaging om een ietwat plat commercieel nummer als Volle Maan van Leopold 3 in een zangsessie van Allez, Chantez! te stoppen. Tijdens mijn voorbereidingen van de sessie voelde ik echter het enorm potentieel door die hardnekkige synth-geluiden! Wanneer een groep van 350 zangliefhebbers zich compleet smijten op de instrumentele volzinnen én op de grootse uithalen van Erik Goossens… dan geeft dat niets minder dan een onbeschrijfelijke kick!

 

De beste meezinger

Die opwarming waarbij we met het refrein van Purple Rain (Prince) in één klap iedereen kippenvel bezorgden. Of die keer dat ik werkelijk de lucht in geblazen werd toen we na enkele neurie-rondjes het refrein van L’été Indien (Joe Dassin) op ‘zazaza’ zongen. Of die keer waarin alle verschillende stemmetjes in Like a prayer (Madonna) vloeiend uit de monden van de zangers in de Parnassuskerk galmden en het dak er bijna afvloog. Of die keer dat iedereen het refrein van Koning Liefde (Tourist LeMC) zong en ik daar even een moment nam om al zigzaggend mijn stem te laten klinken tegenover de honderden stemmen die zin hadden om te zingen. Maar misschien was de béste meezinger wel Edelweiss (Rogers & Hammerstein) uit de monden van de bewoners van een Gents woonzorgcentrum… omdat ook eenieders ogen spraken.

 

Het leukste filmpje van onze zangsessies

Zonder twijfel dit filmpje (They don’t really care about us van Michael Jackson) … of toch dit filmpje (Roar van Katy Perry) … ofwel dit filmpje (Chasing Cars van Snow Patrol). [kiezen blijkt te moeilijk]

 

De meest deugddoende boeking van Allez, Chantez!

Zonder twijfel staat de zangsessie in het Gravensteen bovenaan in mijn favorietenlijst voor momenten waarop Allez, Chantez! buitenshuis gevraagd werd. Hier zongen 450 zangers samen in een heerlijke kerstsfeer en klonken hits van onder andere ABBA, Prince en Walter De Buck als een streling voor het oor. De energie spatte ervan af… en dat gevoel krijg ik nog steeds als ik hier aan terugdenk.

 

De meest indrukwekkende boeking van Allez, Chantez!

Wanneer een gigantische kerk volstroomt met maar liefst 930 leerlingen van het secundair onderwijs, dan zet je je schrap. Dan kijk je naar Jan, je vertrouwde compagnon aan de piano en dan steek je je hand in de lucht. Dan hoop je dat ze zwijgen en dat ze het kot niet afbreken wanneer ze voor het eerst te horen krijgen dat ze met z’n allen gaan zíngen. Gelukkig waren ze lief (!!) en mocht het resultaat er zijn, kijk maar via deze link.

 

De leukste huwelijksceremonie voor Toon & Loot

Toen Cathy en Nadine ons vroegen of mijn man Toon en ik hun huwelijksceremonie wilden verzorgen, was het meteen vuurwerk. Deze twee dames vlechten romantiek en avontuur moeiteloos in elkaar en hun liefde voor het leven en elkaar is zo groot dat het voor ons bijna een koud kunstje was om een volledig gepersonaliseerde huwelijksceremonie in elkaar te boksen. Ikzelf zorgde opnieuw voor de muzikale begeleiding en mocht zelfs alle genodigden samen laten zingen tijdens de ceremonie. Het klopte helemaal…

 

De meest ontroerende groeimomenten

Zonder twijfel flitsen er 2 tijdstippen voorbij in mijn hoofd:
– het moment waarop ik besefte dat de dames van Allez, Chantez! Nieuw Gent hun artistiek concept afgerond hadden en er met hun drieën echt stonden als een huis!
– het moment waarop onze familievoorstelling De Supersongslurper voor het eerst in een school geboekt werd en meteen 230 kleuters en kinderen van de basisschool samen liet zingen met professor Joep en Elke van de Allez, Chantez! Université.

 

De mooiste reportage over Allez, Chantez! 

(eigenlijk hoort deze uitgave bij 2017, maar toch kan ik ze niet onbesproken laten)
Christine Bonneure wist me nogmaals te overtuigen van haar talent om de dingen op een prachtige manier te verwoorden. Voor haar programma BONUS maakte ze over Allez, Chantez! een sprekende reportage.