Allez, Chantez! viert haar tweede verjaardag

Afgelopen vrijdag vierden we samen met een 250-tal zangers de tweede verjaardag van Allez, Chantez! Naar goede gewoonte koppelden we benefietactiviteiten aan ons feest, zodat we voldoende fondsen konden vergaren voor een nieuw zangjaar vol gratis Gentse sessies voor iedereen die graag zingt. Naast foto’s en filmpjes kan je de avond integraal herbeleven met de playlist, reacties en wensen van zingende mensen!

Tijdens elk verjaardagsfeest klinken gezongen verjaardagswensen. Wij deden het nét iets anders. Kijk maar!

En dat de sfeer goed zat, zie je in de sprekende foto’s van Els Van Bosbeke.

 

Dank!

Geen lokale zangwerking zonder onze fantastische vrijwilligers! Dank aan iedereen die een handje toestak om dit feest te realiseren.

 

De opbrengsten van de benefiet

Zoals gezegd: een benefiet dient om geld op te halen. Het doet deugd om jullie te mogen meedelen dat we maar liefst € 3.500 hebben verzameld. Hiermee hebben we alvast een stevige basis om de werkingskosten van een nieuw Gents zangjaar te kunnen dragen. Werkingskosten? Wel dat zijn: drukkosten van zangboekjes en communicatief drukwerk, kosten voor auteursrechten, verzekering en huur van de zanglocatie en de onkostenvergoeding voor onze muzikanten.

 

En wat hebben we dan gezongen?

De hele playlist werd gekozen door onze achterban. Tijdens de afgelopen maanden kon je via Facebook in verschillende categorieën op jouw favoriete meezinger stemmen. De top 3 van elke categorie zongen we dan met z’n allen op het feest. Daarnaast kon je met je e-mailadres ook nog stemmen voor één meesterlijke Supermeezinger waarvoor we een bijzonder arrangementje uitschreven. En wat bleek: buiten 5 gloednieuwe nummers, kozen jullie een zalige ‘Best Of’ met meezingers die we in de afgelopen zangsessies al eens uitprobeerden.

 • I’ve had the time of my life (Bill Medley & Jennifer Warnes)
 • ‘t Vliegerke (Walter De Buck)
 • Africa (Toto)
 • Aïcha (Khaled)
 • Can you feel the love tonight (Elton John)
 • Can’t stop this feeling (Justin Timberlake)
 • Gente di mare (Umberto Tozzi)
 • Home (Dotan)
 • Human (Rag’n’Bone Man)
 • Ik hou van u (Noordkaap)
 • Je veux (Zaz)
 • La vie en rose (Edith Piaff)
 • Mia (Gorki)
 • Pata pata (Miriam Makeba)
 • Roar (Katy Perry)
 • Une belle histoire (Michel Gugain & Le Big Bazar)
 • We are family (Sister Sledge)
 • When I need you (Hammond & Sager)

 

Gezelligheid troef

Uiteraard is een avondje Allez, Chantez! veel meer dan zingen alleen. Bovenal zing je nooit alleen, maar daarnaast kan je gezellig bijpraten vrienden én maak je ook kennis met nieuwe mensen. Aan het begin van de sessie stelde ik enkele vragen aan de groep waarbij ze hun arm opstaken als het antwoord ‘ja’ was: “Wie is er voor het eerst hier? Wie had er al lang op voorhand een ticketje gekocht?” Op de vraag “Wie is er voor het eerst hier én is helemaal alleen naar hier gekomen” staken opnieuw een tiental mensen de hand omhoog! Mijn hart maakte een sprongetje…

Normaal gezien kom ik altijd samen met een vriendin, maar zij kon niet meekomen vanavond. Toch stelde het me meteen gerust dat het helemaal niet moeilijk is om tijdens jullie zangsessies nieuwe mensen te ontmoeten. Je bent hier nooit écht alleen!”

 

Een cadeautje voor iedereen

Geen feest zonder cadeautjes, dat bedachten wij al op voorhand. En daarom ging die lieve Laila (coördinator van de Gentse zangwerking) op zoek naar een sponsor voor een kazoo voor elke zanger! Toen we ze uitdeelden aan de zangers dacht ik heel even: “Ai, wat hebben we nu gedaan?” Het veelvuldig gezoem op allemaal verschillende toonhoogtes gaven het begrip ‘kakafonie’ immers een nieuwe dimensie. Maar het kwam goed.

Luister maar hoé goed het kwam:

 

Veelzijdig publiek

Eén van de facetten waar ik het meest trots op ben, is het feit dat een zangsessie van Allez, Chantez! een activiteit is waar werkelijk iedereen aan kan meedoen. Het deed me zo’n deugd te horen dat er heel wat mensen voor deze gelegenheid hun zoon of dochter hadden meegenomen!

Ik zei nog tegen mijn zoon: nu wil ik samen met jou eens beleven wat ik al een tijdje geleden ontdekt heb… Dankjewel Allez, Chantez!, zo kan ik eindelijk samen voluit genieten van een vrijetijdsactiviteit met mijn kinderen!

 

Ik weet van mijn eigen dat ik helemaal niet zo’n goede zangstem heb maar ik hou heel veel van muziek en ook van zelf zingen. Jullie initiatief heeft mij over de streep getrokken om dit nu ook eens “en plein publique” te doen. Ik ben een vrouw van 57 jaar en na wat uitzoeken en weg en weer lopen in de kerk bleek de oplossing: tussen de mannen gaan staan. De hoge tonen haal ik helemaal niet, doen zelfs pijn in keel. Maar tussen de mannen werden mijn valse noten sowieso overstemd en kom ik op lage tonen meedoen. Superleuk! Ik wil dit nog doen.”

 

Het slotakkoord

En dan is het tijd om de laatste noot te vangen in mijn hand, mijn ogen te sluiten en met een zucht kenbaar te maken dat het laatste lied gezongen is. Applaus weerklinkt en mijn hart bonst… nee, bonkt zowaar uit mijn borstkas. Wat een toewijding van al deze mensen die maar liefst 3,5 uur het beste van zichzelf hebben gegeven. Wat een overgave tijdens de vele gekke en mooie dingen die ik hen liet doen. Wat een prachtige avond!

 

Afsluiten deden we met een welgemeende ‘Ik hou van u’ (Noordkaap). En of dat waar is!!

 

Nogmaals dank aan Els Van Bosbeke voor de fantastische beelden. Mocht je haar website nog niet bekeken hebben, dan kan ik je alleen maar toewensen dat je dat doet… en wel door op te klikken op deze link.