Cedric reageert na het zingen in de gevangenis

Of hij een antwoord mocht formuleren op mijn blogtekst, dat vroeg Cedric. Hij verblijft in de hulpgevangenis van Leuven en nam deel aan de eerste twee zangsessies met mensen van buitenaf. Tijdens de eerste sessie viel hij me al op: een stem als een klok, een diepe rasp met bakken muzikaliteit. En aangezien ik voor de tweede zangsessie verstek moest laten gaan (een keelontsteking, grmbl….), vond ik het geweldig om weer een andere visie op ons zangconcept mee te krijgen.

Met een scherpe blik, de nodige grafologie en wat redactiewerk kneedde ik Cedric’s woorden tot onderstaande tekst. Via De Rode Antraciet kwam deze tekst bij hem terecht en nu mag ik hem met zijn goedkeuring op m’n blog plaatsen.

Hello Music … Goodbye my friend

Te midden van de onzekerheid, de verlatenheid en de zoektocht naar een menselijke connectie – dat klein moment waarop ik me zo heel even terug een mens voel – waren Joep en Hannelore er weer. De tweede Allez, Chantez!-sessie in de Leuvense hulpgevangenis betekende voor mij een twee uur durende verademing en een gezellig samenzijn met de gemene deler: muziek.

Schoepen Troef

Ook vanavond was de Vlaamse muziekscène goed vertegenwoordigd: Rocco Granata kwam in ’t Italiaans voorbij met zijn Marina, hits van Will Tura en Frans Bauer bouwden de sfeer goed op en toen Schoepen Troef werd getrokken ging het dak eraf met alle Lichtjes van de Schelde.

Ergens tussen de eerste en tweede sessie kreeg Cedric het nieuws dat een goede vriendin overleed. In zijn cel schreef hij een lied voor haar, dat hij graag met ons wilde delen tijdens de pauze. Zowat iedereen die ik achteraf vroeg om een reflectie over de zangsessie te delen haalde dit moment aan.

Water in de ogen

Voor mezelf was het een enorme steun wanneer ik zag hoe iedereen geëmotioneerd reageerde toen ik mijn ‘Dear Friend’ speelde onder de pauze, opgedragen aan een verongelukte vriendin. Ik kreeg het even moeilijk maar ik ben blij dat ik die song kon delen en ben ook vooral dankbaar aan iedereen daar, dat ik mijn eigen lied mocht spelen… THX!

Minivolksfeest! Venez Dansez! 🙂

De hele avond werd er uit volle borst meegezongen door jong en oud, al dan niet vals of met de correcte tekst. De sfeer zat er goed in en er werden natuurlijk enkele danspasjes gezet! Hopla! Allez, Chantez! veranderde weer even in Venez Dansez!

Half-weg

Met een vooruitblik naar de tweede helft van het project sloten we deze editie af met een positieve noot. Nu we halfweg het project zijn, denk ik dat we klaar zijn om de grote namen erbij te halen zoals Luc De Vos en Guy Swinnen. Ik kijk alvast uit naar de derde en vierde sessie van Allez, Chantez! in de Leuvense hulpgevangenis.

Wel Cedric, wij ook. Joep en Hannelore zijn niet meer te houden en zouden willen dat het alweer zover was. En stiekem hoop ik dat je achteraf weer in je pen kruipt. Ik denk dat je niet half zo goed weet hoe benieuwd onze zangers, de zogenaamde ‘mensen van buiten’, zijn naar hoe jullie die zangsessies ervaren.